Start » Museer

Museer

Museer som historielektion

På Sundbergs Gård finns fyra museer. De öppnar efter midsommar och stängs i mitten av augusti. Öppettiderna är lika som för övriga gården – onsdag till söndag klockan 11-16. Om större sällskap är intresserade av att besöka gårdens museer övriga perioder på året går det bra att specialboka visningar.

Gårdsmuseet återfinns i den gamla köksflygeln. Här visas boendemiljöer från tre sekler vilket innebär olika stilar. I Textilkammaren visas textilier som är tillverkade och designade av Anna-Kristina Sjökvist med flera. Därtill visas Birgitta Sjökvists kollektion av vackra klänningar för olika tillfällen. Kammaren ligger i Stallet på den andra våningen.

Tandläkarmuseet är ett intressant museum som visar hur en tandläkarpraktik såg ut under 30- och 40-talet. Museet är Tore Sjökvists gamla tandläkarpraktik som fortfarande än idag är i ursprungsskick. Här visas bland annat hur tandläkarens verktyg såg ut under Sjökvists tid. Tandläkarmuseet ligger på våningen under Textilkammaren. Den sista av gårdens fyra museer är skogsmuseet som visar vilka föremål som skogsbruket använde sig av i svunna tider.

Gårdens museer är ett kulturarv som lär kommande generationer om hur det var att leva i Sverige förr om åren. Det är därför viktigt ur ett historiskt perspektiv att gården tas om hand även i framtiden, men i Sunne kommuns ägo kan man vara säker på att gården tas om hand på bästa möjliga sätt. Gården är ett populärt utflyktsmål för människor i alla åldrar, och det är inte ovanligt att skolklasser besöker gården.

När du avklarat Sundbergs Gårds vackra museer har du fler museum att avklara i Sunne och närheten. Kretsloppshuset, Sillegården, Björkaholm, Alma Löv, Gården på Hörn och visningsträdgården Bläckhorn är några platser värda att besöka om du är i närheten av Sunne. Det finns även ett skolmuseum på Sunne Hembygdsgård samt ett hästfordonmuseum vid Solbacka Gästgifveri du kan besöka för en trevlig stund.

museer