Start » Sundsbergs Gård

Sundsbergs Gård

Sundsbergs Gård är en trevlig utflykt

Sundsbergs Gård uppfördes av Olof Antonsson under 1700-talet och ärvdes sedan av hans son. Trots den vackra gården i sin ägo förblev sonen, Bengt Reinhold, ogift. Han testamenterade i sin tur därför gården till Sandelins som levde på Öjerviks Gård. Gården tillföll framför allt Gustava Sandelin och det gick inte obemärkt förbi.

Under åren har gården bytt ägare om vartannat.
Tore och Birgitta Sjökvist ägde gården fram till 1976 men beslutade att överlämna gården till Sunne Kommun. Det sägs att Bengt Reinhold, som ärvde Sundsbergs Gård av sin fader, inspirerade Selma Lagerlöf till karaktären Altringer i Gösta Berglings saga.

I Sunne Kommuns ägo blev Sundsbergs Gård snart ett museum. Här kan man sedan länge besöka gårds-, skogs-, tandläkar- och textilmuseum. Gården har dessutom en konsthall och kafé som är öppet året om. Det finns även möjlighet att hyra lokaler med plats för flera hundra personer vid exempelvis festarrangemang.

Både kaféet och konsthallen har öppet året om, från onsdag till söndag 11-16. Konsthallen har varje månad en ny utställning att erbjuda. Kaféet är mycket trevligt med bakverk gjorda på egna recept. Produkter du kan köpa i kaféet är hantverk, honung, inredningsdetaljer och skrädmjöl, bland annat.

Sundsbergs Gård har stora lokaler att erbjuda till den som vill hyra. Stallet har plats för 150 personer, Ladan rymmer 300 personer och Loftet 120 personer. Den som hyr lokaler av Sundsbergs Gård får även tillgång till kök, vilket är en fördel vid festliga arrangemang. Förutom festlokaler erbjuder Sundsbergs Gård även långtidsförvaring i vad de kallar för Bodarna.

Sunne är pärlan i det värmländska landskapet. Om du har vägarna förbi är gården väl värt ett besök, om inte för det goda fikat åtminstone för de vackra hantverken. Eller bara för att njuta av vackra miljöer. Det kan också vara ett trevligt alternativ för dem som går i bröllopsplaner.

Sundsbergs Gård

Sundsbergs Gård